MINE NYTÅRSFORTSÆTTER - ELLER?

JEG ER SÆRLIG SENSITIV

Du sidder sikkert og tænker lige nu, hvad i al verden går det ud på, hvad vil det sige og hvad betyder det? For du kan faktisk også selv være det. Op til hver 5. dansker er særlig sensitiv. Vi indeholder dog alle sammen det at være sensitiv, men så er der nogen, som er det i en lidt større grad og det vil jeg fortælle dig om i dette indlæg. Jeg er nemlig selv særlig sensitiv. Man kan beskrive det at være særlig sensitiv med 2 sætninger/ord: opfanger meget og påvirkes lettere.

Når du er særlig sensitiv, handler det om at du hurtigt får for meget af andre mennesker. Det skal ikke forstås på en negativ måde eller forstås som at man ikke kan fordrage andre mennesker, men at nogen bare bliver hurtigere udmattet af at være omgivet af folk.
At være særlig sensitiv kan også handle om, at du er sart overfor høje lyde, synsindtryk eller at du har fysiske fornemmelser og smerter. Det er ikke, fordi din hørelse, dit syn eller andre sanser er mere bedre eller skarper, men fordi der ligger et nervesystem i din hjerne, som gør man oplever mange ting lidt mere intenst. Du kan som særlig sensitiv have den tendens til at være meget optaget af, hvad du kan gøre for at tilfredsstille andre. Du stiller derfor måske også høje krav til dig selv og har svært ved at begå fejl.

Det kan også være at du har let til tårer. Altså at du er meget følelsesladet og at du reagerer på hvordan andre omkring dig har det og at det på den måde også kan have en effekt på, hvordan du har det. Som særlig sensitiv føler man hurtigt med andre. Du kan straks mærke stemningen når du træder ind i et rum og andre menneskers humør kan påvirke dit humør. Som særlig sensitiv har man også brug for mere ro end andre mennesker, fordi det hurtigt godt kan bliver for overstimuleret og det er derfor en god idé at give dig selv lidt alene tid! Det er kun godt for dig. Du skal ikke føle dig mærkelig bare, fordi du ikke kan rumme lige så meget som alle andre. For du er helt okay, som du er!

Du kan være særlig sensitiv på mange måder. Det kan være samvær med andre mennesker eller at man ikke kan holde ud at gå i tøj, der enten strammer eller kradser. Nogen kan også være særlig sensitiv overfor lyde og bliver let forskrækket over høje lyde.

Jeg har læst om det at være særlig sensitiv for mange mange måneder siden og har ikke rigtig fokuseret så meget på det, som jeg burde have gjort. For jeg er det nemlig selv og det fylder ca. 80 % af min personlighed. Jeg kan ikke klare høje lyde som højt musik eller tv eller hvis en bil bremser og den bare hyler helt vildt. Jeg hører det mere tydeligt end andre og af til kigger folk mærkeligt på mig og griner lidt når man får et chok af høje lyde. Jeg kan hellere ikke klare for mange mennesker i for lang tid og må derfor give mig selv lidt plads og ro ellers bliver jeg irriteret og sur. Hvis jeg sidder i et rum, kan jeg også hurtigt fornemme hvis en anden person sidder og har det skidt og så bliver jeg også skidt til mode. Det er svært at forklare, men det er sådan noget vi som er særlig sensitiv, kan mærke. Jeg elsker at hjælpe andre og på den måde får jeg det rigtig godt!

Hvis du er det, så er du nødt til at prøve og acceptere, det er sådan du er, selvom det også kan være lidt svært, hvis man f.eks. har haft en svær barndom. Du må endelig ikke se forkert på dig selv eller undskylde for det du gør og at være særlig sensitiv er hellere ikke en undskyldning for alting. Det er bare en forklaring, så andre mennesker der står dig nært, måske kan forstå dig lidt bedre. Det at være særlig sensitiv, skal du prøve at tage som en gave. Det er en god ting at mærke og føle ting så meget. Du arbejder måske med noget kreativt som f.eks. med kunst eller lignende.

Hvis du som sidder og læser med, kender en som er det. Så kan jeg give dig et lille tip til hvordan du takler det. Det eneste du ikke må er at bebrejde personen med, at han eller hun er for følsom eller for pivet. Det hjælper ikke, for personen kan ikke gøre for det og det er også noget personen skal leve med resten af livet, fordi at være særlig sensitiv kaldes et personlighedstræk. Du må i stedet prøve og acceptere at din ven, veninde, kæreste eller familiemedlem bare har nogle flere grænser.

img_3168-0

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MINE NYTÅRSFORTSÆTTER - ELLER?